KDU.breadcrumbs.homeČlánky Sympatie s výhradou
Zpět

Sympatie s výhradou

Přidáno 19. 2. 2017
Josef Krůpa
Úvaha i pozvánka

„Já vždycky volím lidovce, ALE…“
Už vícekrát jsem mezi známými, když přišla řeč na politiku, zaznamenal podobnou větu. Ta věta mívá různý podtext a vyznívá různě podle toho, co následuje za tím „ALE“.
Někdy je to sdělení takřka konspirativní (ve smyslu - jsem váš tajný fanda), častěji je to však snaha ospravedlnit, že dotyčný není členem naší strany (já sice nejsem lidovec, ale fakticky jako bych byl -  vždycky vás volím…) Jindy je v tom dokonce jakási výhružka: „ já jsem vás doposud volil, ALE…“
 
Zvlášť ta poslední verze je mi upřímně protivná. Nesnáším totiž ten přístup, kdy nám (lidovcům) svou volbu kdosi předhazuje a vyčítá, kdy se tváří, že nám tím prokazuje nějakou milost. Všem těm bych chtěl říct: „běžte, kam vás srdce táhne!“ Jestli máš milý voliči pocit, že jiná volba než lidovci je lepší, nic ti nebrání. Já mám sice jako lidovec zájem, aby moje strana ve volbách uspěla, ale volby jsou, jak víme, svobodné.
 
Rozumím a vím, že nejčastěji tím „ALE“ chtějí lidé říct, že křesťanská demokracie jako taková (jako politický směr a východisko) je v pořádku, mají však (možná oprávněné) výhrady k tomu, kdo a jak ji reprezentuje. Nechtějí být spojováni s lidmi, kteří v politice dělají křesťanům ostudu: „Já bych do té strany i vstoupil, ALE když ONI…“ a následuje výčet toho, co někteří minulí nebo i současní lidovečtí politici dělají a říkají špatně.
 
Rozumím kritice, ale nesouhlasím s jejím závěrem. Paradoxně, právě takovíto příznivci křesťanskodemokratického politického směru, ale současně odpůrci a kritici praktické lidovecké politiky by měli do strany vstoupit a změnit ji k obrazu svému - tedy k lepšímu!
 
Zdá se ti, náš milý voliči, že lidovci se v naší obci prezentují špatně, máš výhrady k osobě předsedy, k sestavě a k práci výboru…? Nic snadnějšího - jsou to jednoduché počty: lidovci mají v naší obci sotva 50 členů, ale mnohonásobně více voličů. Až všichni tito příznivci křesťanské demokracie odloží svou „skromnost“ a vstoupí do lidové strany, budou si moci na nejbližší schůzi zvolit lepší vedení, vyslat na konference ty správné delegáty a společně všem ukázat, jak se má v praxi dělat ta autentická křesťansko-demokratická politika, jejíž správnost už nebude napříště potřeba relativizovat tím zapeklitým slůvkem ALE!
 
Nehledejte za mými slovy ukřivděnost. My jsme si vědomi svých nedostatků. Jsme staří a opotřebovaní. Děláme to tak, jak umíme, a je možné že mnohdy špatně.
Je čas na změnu, ta změna ale musí přijít od vás – milí tradiční lidovečtí voliči a „sympatizanti s výhradou“, je čas vystoupit z anonymity a chopit se kormidla i vesla.  My nebudeme na váš úspěch žárlit. Naopak, budeme mít z přílivu svěžích sil a lepšího směřování KDU-ČSL upřímnou radost.

Příležitost k takovému kroku máte po celý rok, ale nejlépe právě dnes. V neděli 19. února ve 14 hodin začíná v Orlovně členská schůze KDU-ČSL Zašová.
 

Omluva- z důvodu jarní dovolené administrátora webu (jarní chata s dětským dobrodružným oddílem Dubový štít) , tento článek bohužel vychází s 4 denním spozděním