KDU.breadcrumbs.homeČlánky Matkám vyšší důchod
Zpět

Matkám vyšší důchod

Přidáno 6. 2. 2019
Ilustrační foto
Josef Krůpa
Mnoho let starý, zesměšňovaný a opakovaně zavrhovaný lidovecký návrh si přivlastnilo hnutí A. Babiše a prezentuje jej jako součást své důchodové reformy.
 
Záměr je to jistě správný, logický a chvalitebný. Vždyť bezdětní lidé si mohli po čas svého produktivního věku mnohem snáze a více naspořit na důchod, protože neměli žádné náklady spojené s výchovou dětí. Z tohoto pohledu není rozhodující, zda bezdětnost byla jejich svobodnou volbou nebo nezaviněným údělem. Rodiče dětí, byť mají nějaké daňové úlevy a zvýhodnění, musí mnohem více finančních prostředků věnovat do výchovy a vzdělání svých dětí. 
Až pak jedni i druzí zestárnou, výše jejich penze nijak neodráží skutečnost, že pouze 
někteří z nich přivedli na svět a vychovali současnou nebo budoucí ekonomicky aktivní generaci. Tedy tu generaci, která prostřednictvím tzv. průběžného důchodového systému přispívá nebo bude přispívat na penzi všem důchodcům  - tedy jak rodičům, kteří v produktivním věku investovali vydělané peníze do nové generace, tak i těm, kteří zůstali bezdětní a srovnatelné finanční prostředky mohli využívat jiným způsobem. (Nejen to, bezdětní se mohli nerušeně věnovat svému profesnímu růstu a budování kariéry, což se pak odrazilo jak ve vyšší mzdě mzdě, tak - odvozeně - i ve vyšší penzi.)
Jde vlastně o znevýhodnění rodičů, a proto se politici KDU-ČSL dlouhodobě snažili prosadit jakousi částečnou finanční kompenzaci důchodcům - rodičům. Doposud to nikdy neprošlo, ale teď se to asi změní. Proč? Zřejmě nezáleží na tom, co kdo říká, ale kdo to říká! Mnoho let starý, zesměšňovaný a opakovaně zavrhovaný lidovecký návrh si přivlastnilo hnutí A. Babiše a prezentuje jej jako součást své důchodové reformy...:-)